Koulu

Koulu

Ajankohtaista oppimisen saralta

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kevätjuhlatunnelmia 30.5.2015, osa 2.

Kuvat: Jarmo Sipilä.


1. luokka musisoi.


6B muisti omassa osuudessaan kaikkia opettajia.

Ketsuppi on kuulemma muutakin kuin mauste tai kastike... Kuinka monelle jäi korvamato 4B:n ja 5B:n ketsuppimacarenasta?
6A muisteli koulupolkuaan omien kokemustensa kautta.

Luonnonlahjakas juontajaparimme: Werner ja Janne.


Kuinkas muutenkaan... Lopussa Mari TAAS nyyhki (onneksi myös muutama muukin :D).  

Vaihderikas lukuvuosi takana, kesäloma edessä. Tätä hetkeä olemme kaikki odottaneet, vai mitä? 

On helppo ajatella, että lukuvuosia tulee ja menee – kuitenkin jokainen niistä on omanlaisensa, ainutkertainen, lukuvuosi jota emme saa enää koskaan takaisin. Ekaluokkalaisille juuri tämä lukuvuosi on ollut se ensimmäinen kouluvuosi, kuutosille se viimeinen lukuvuosi alakoulussa. Tänäkin keväänä joukossamme on oppilaita sekä aikuisia, jotka eivät enää ensi syksynä ole osa Hakalan koulun yhteisöä. Haluankin kiittää heitä tässä kevätjuhlassa osallisuudesta ja hakalalaisuudesta. Kiitos ja tervetuloa takaisin, jos elämänsuunta tulevaisuudessa sellaista näyttää.

Ainutlaatuiseksi juuri tämän lukuvuoden tekee se, että vihdoin, vuosien odotuksen jälkeen koulumme länsisiipi saa viemäriremontin. Se tuntuu kovin arkiselta ainutlaatuisuuden kohteelta, mutta meille, koulun arkea eläneille se on pieni lottovoitto. Joulun alla saimme myös suuren joululahjan, Stora Enso Sunilan tehdas lähti sponsoroimaan ensi lukuvuonna toteutettavaa museoyhteistyöprojektiamme. Projektiin osallistuvat kaikki koulumme oppilaat, eskarista kuudenteen.

Tänä lukuvuonna saimme myös uuden hakalalaisen – oppilashallinto-ohjelman Helmen. Se on varmaankin jakanut eri aikoina mielipiteitä niin kodeissa kuin koulullakin. Yksi on ainakin varmaa, se helpottaa kodin ja koulun välistä kommunikointia. Tänä lukuvuonna meidän koulussamme on Helmi huomautuksia saanut 142 oppilasta, huomautuksia on annettu yhteensä 3545 kappaletta. Näistä suurin osa on tekemättömiä kotitehtäviä tai puuttuneita työvälineitä, onneksi joukkoon mahtuu myös reilu tuhat iloista huomautusta aktiivisesta tuntiosallistumisesta ja hyvin tehdyistä tehtävistä. Otetaan ensi lukuvuonna tavoitteeksi kääntää tämä ikävien ja hyvien huomautusten suhde toisin päin. 
Kun elokuussa palaamme Hakalan kouluun aloittamaan uutta lukuvuotta, on aika rakentaa tulevaisuutta mm. uuden opetussuunnitelman tekemisen muodossa. Se tulee olemaan iso rutistus koko Hakalan koulun yhteisölle. Se on asiakirja ja ohje, joka ohjaa toimintaamme vuosia ja vuosia eteenpäin. Lähdemme ops-työhön luottavaisin mielin, olemme todenneet, että suuren suuria muutoksia se ei kouluyhteisöömme tuo, opiskelemme ja työskentelemme jo pitkälti uuden opsin hengessä.

STIPENDIT

6. luokan paras keskiarvo
tyttö: Oona Törönen
poika: Riku Wikström

Kalevalaiset Naiset Ry; lukuinnostus, taitava kirjoittaja Vilma Vuojolahti

MLL; avulias, reipas ilopilleri (6.lk) Helmi Karhu

Tsemppari, koko koulu
tyttö: Ada Söderholm
poika: Henri Järvikari

Tässä vaiheessa pyytäisin kaikki kuudesluokkalaiset lavalle.

Minulla oli ilo ja etuoikeus oppia tuntemaan teidät kuvataideopettajananne. Se antoi paljon. Se toi minun eteeni aivan uusia piirteitä teistä ja opin tuntemaan teidät tänä viimeisenä alakouluvuotenanne oikeasti ensimmäistä kertaa. Samalla vahvistui se tunne, että pärjäätte kyllä elämässänne, olette saaneet Hakalasta ensimmäisiä elämän eväitä, joita vahvistatte tulevaisuudessa elämän polullanne.

Teille haluankin sanoa, uskaltakaa sanoa uudelle ja ihmeelliselle kyllä! Uskaltautukaa pois sieltä, missä kaikki tuntuu helpolta ja mikään ei pelota tai jännitä. Kerätkää kokemuksia, tuntemuksia, yrittäkää, uskaltakaa tulla ulos turvallisesta ja tutusta laatikosta.

Valitkaa vaatteen väri, jota ette ole koskaan käyttäneet.
Tilatkaa jotain muuta, kun ainainen kinkku-ananaspizza.
Laulakaa julkisesti, vaikka olette ajatelleet, että minä en todellakaan osaa laulaa.
Halatkaa kaveria, vaikka ajattelette, että en oo mikään halaaja.
Uikaa avannossa.
Kertokaa ihastuksestanne ihastuksen kohteelle.
Lukekaa kokeeseen! 
Tai jättäkää joskus lukematta kokeeseen!
Lähtekää pitsinnypläyskurssille.
Kokeilkaa!
Uskaltakaa sanoa kyllä!

Ja ennen kaikkea: pitäkää itsenne hakalalaisena. Siihen kuuluu olennaisena osana seikkailut ja sopivassa määrin vastamäetkin.


Kiitos kuluneesta lukuvuodesta, kuten kuutoset opastivat tulevia ekaluokkalaisia kuluneella viikolla:

"Opiskele hyvin, että olisit fiksu."

"Sinulle tulee koulussa kivaa, opit lukemaan ja pian kirjoitat hianolla käsialalla."

"Tulet ajattelemaan koulussa."

Syksyllä tavataan uusin kujein!

Ei kommentteja: