Koulu

Koulu

Ajankohtaista oppimisen saralta

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Opettajien kauhukertomukset IS:lle: Puukkoja, lääkkeitä, raketteja...

IS keräsi elokuussa verkossa ja haastattelemalla opettajien karmaisevia kokemuksia kouluun tuoduista vaarallisista esineistä.

Peruskoulun ala-asteen rehtorina opettajat toimittivat minulle "kansliaan säilytettäväksi" monia erilaisia lyömä- ja teräaseita, joita he olivat takavarikoineet oppilailtaan koulupäivän aikana. Asearsenaalia riitti nuntsasta ja nyrkkiraudasta taisteluveitseen ja stilettiin. Huoltajan kanssa oli mahdollisuus tulla keskustelemaan takavarikoidun aseen palauttamisesta, mutta kukaan ei tullut.
Ex-rexi

Puukko kengässä
Olen takavakarikoinut puhelimia, jos niitä on käytetty kesken tunnin. Kerran pojalta löytyi kengästä puukko, jonka takavarikoin. Sen asian otin kyllä puheeksi pojan vanhemmillekin. Myös kerran jouduin takavarikoimaan tytöltä meikkipussin, kun ei voinut olla meikkaamatta edes kesken oppitunnin. Ei näistä takavarikoinneista yleensä mitään hässäkkää tule. Opettajan kuuluu ja pitää ottaa oppilaalta haltuun kaikki vaaralliset esineet tai sellaiset jotka häiritsevät. Kaikki Gameboyt ja PlayStationit voi ihan suosiolla jättää sinne kotiin. Olen sanonut sen oppilaillekin, että kaikki pelivehkeet takavarikoidaan heti.
minna

Pelon ilmapiiri
Olen toiminut eritysluokan opettajana useamman vuoden. Uhkaavimpina pidän ehdottomasti erilaisia teräaseita, joita olen muutaman kerran joutunut takavarikoimaan oppilailtani pois. Opetan 13-15 vuotiaita, joista suurin osa on poikia. Heillä on usein erilaisia häiriöitä keskittymisessä sekä monin tavoin ilmenevää agressiivisuutta. Varsin pienikokoisena naisena koen pelottavana ajatuksen agressiivisesta murrosikäisestä, jolla on mukanaan luokassa veitsi tai muu vahingoittamiseen soveltuva väline.

En usko, että opettajien valtuuksia tai oikeuksia voitaisiin parantaa ja näin saada uhkaavat tilanteet poistettua kouluista. Mielestäni on absurdi ajatus, että kaikkien oppilaiden tavarat läpivalaistaisiin tai että kouluissa olisi metallinpaljastimet. Jollain tavalla päättäjien olisi kuitenkin puututtava tähän opettajien keskuudessa vallitsevaan pelon ilmapiiriin ja pystyttävä takaamaan opettajien turvallisuus työssään. Mikään ei ole niin pelottavaa kuin agressiivisesti käyttäytyvä ja hädin tuskin raajansa hallitseva "murkku".
Ope81

Lääkkeet jaossa
Reseptilääkkeitä, kotoa lääkekaapista varastettuja. Olivat jaossa kaveripiirissä. Viisi oppilasta ehtinyt käyttää koulupäivän aikana. Tämä alakoulun puolella, 11-vuotiaita.
Ope

Kymmeniä aseita
Olen toimut pks-seudulla erityisopettajana lähes 30 vuotta. Sinä aikana olen ottanut talteen useita kymmeniä teräaseita: puukkoja, linkkareita, ruuvimeisseleitä, nyrkkirautoja sekä itse metallista tehtyjä selkeästi vahingoittamiseen tarkoitettuja teriä. Tiedän rikkoneeni tavallaan lakia, mutta takavarikkotilanteessa olen aina esittänyt vaihtoehtona poliisipartion kutsumista paikalle. Ei ole kertaakaan tarvinnut. Kerättyjä aseita en ole palauttanut oppilaille, vaan julkisesti poliisillle, kun koulussa on ollut poliisi pitämässä esim. laillisuuskasvatusta.
Ope

Ilmapistooleja
Opetin koulukodissa 9-luokkalaisia poikia, jotka tulivat kotoaan tai jonkin sortin laitoksesta taksilla sinne. Näiltä nuorilta sai kerätä kaikennäköisiä tavaroita, ilmapistooleja, teräaseita yms. Tupakointivälineisiin en puuttunut, sillä tiesin jokaisen oppilaan polttavan tupakkaa, joten toimenpiteestä ei olisi mitään hyötyä.
tuntematon

Poliisi pelottaa
Toistaiseksi on vielä oma opettaja-auktoriteetti riittänyt siihen että tavarat on saatu pois, oli se sitten kännykkä, meikkipussi, tai limupullo joita käytetään kesken tuntia. Teräase-epäilyissäkin on tepsinyt kun on tullut todettua teinin vastaan inttäessä että joo, olet oikeassa, en voi sitä sinulta väkisin viedä. Mutta joko annat sen nyt tähän tai tulee setä sininen ja annat sen sitten hänelle. Yleensä poliisilla pelottelu tepsii.
Lähiöope

Kännykkä jäi
Tokaluokkalainen poika toi kännykän kouluun ja häiriköi sillä tuntia. Otin kännykän pois ja ihan sovulla hän sen luovutti. Koulun sääntöjen mukaan kännykän sai takaisin, kunhan huoltaja hakisi sen. Sitä kännykkää ei koskaan haettu.
Alakoulun ope

Sytkäritihuja
Nämä ovat usein esineitä, jolla oppilaat leikkivät koulussa, ja polttojälkiä on pulpetin alla ja vessoissa jne. Opettajahan ei tiedä onko jollakin sytkäri vai ei ennen kuin hän sitä käyttää tai esittelee tai joku asiasta kertoo. Näitä ei opettajat oppilailta saa pois. Esim. Jyväskylässä ollut tällainen opettajalla tällainen tilanne, että oppilas hänelle kertoi toisen oppilaan polttaneen eli "mustuttaneen" koulun omaisuutta. Oppilas ei antanut sytkäriä pois. Asia ilmoitettiin vanhemmille.
Lähde: Opetusalan
ammattijärjestö OAJ

Hattu päästä
Välituntia kiellosta huolimatta sisällä viettävä yläkoulun oppilas ei ollut noudattanut opettajan pyyntöä ottaa lippalakki pois päästä sisällä ja mennä viettämään välituntia ulos. Pyyntöjen jälkeen opettaja oli ottanut lakin pois oppilaan päästä ja poistanut tämän käytävältä ulos olkavarresta kiinni pitäen.

Myöhemmin koulupäivän aikana opettaja joutui pyytämään samaista oppilasta poistumaan oppitunnilta tämän häirittyä tuntia. Oppilas ei noudattanut pyyntöä poistua, minkä jälkeen opettaja joutui jälleen poistamaan oppilaan oppitunnilta ja talutti hänet käsivarresta kiinni pitäen rehtorin kansliaan.

Oppilaan huoltaja nosti syytteen pahoinpitelystä. Käräjäoikeus totesi perusteluissaan, että opettajalla oli ollut oikeus voimakeinoin poistaa oppilas,joka ei noudattanut poistumismääräystä. Käräjäoikeus totesi myös, ettei lakin päästä pois ottaminen täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkistöä.
Lähde: OAJ

Energiajuomaa
Tampereella on ollut mm. tilanne, jossa oppilaita on kielletty tuomasta energiajuomia tunnille ja otettu ne pois. Oppilas ei hyväksynyt menettelyä, mutta asia ei edennyt sen pidemmälle.
Lähde: OAJ

Musiikkia tunnilla
Puhelimiin liittyen on ollut useita tapauksia, jotka opettajat ovat kokeneet ongelmalliseksi. Puhelimella esimerkiksi soitellaan musiikkia, tekstaillaan, ollaan netissä ja ääritapauksessa syyllistytään kiusaamiseen.
Lähde: OAJ

Ilotulitteita
Kauniaisissa opettaja oli ottanut koulussa oppilailta ilotulitteet repusta pois.
Lähde: OAJ
 
Via IS

Ei kommentteja: