Koulu

Koulu

Ajankohtaista oppimisen saralta

maanantai 15. lokakuuta 2012

Opettajat pelkäävät käsityön näivettyvän askarteluksi

Käsityönopettajat pelkäävät oppiaineensa näivettyvän ja kutistuvan pelkäksi askarteluksi, kun tunteja siirtyy peruskoulun yläluokilta alimmille luokille.

Opettajien järjestöt esittivät torstaina huolensa opetusministeri Jukka Gustafssonille, joka oli kesäkuussa päättämässä perusopetuksen uudesta tuntijaosta. Se tulee voimaan 2016.

Uudistuksen oli määrä vahvistaa juuri taito- ja taideaineiden asemaa, mutta Teknisten aineiden opettajien puheenjohtaja Ilkka Kokkonen ja Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtaja Tiina Hytti ovat toista mieltä: "Käsityön asema päinvastoin heikentyi."

Hallituksen kesäisen päätöksen mukaan kaikille pakollisten käsityötuntien määrä pysyy ennallaan eli 11 vuosiviikkotunnissa. Yksi vuosiviikkotunti on 38 oppituntia.

Vastedes käsityön opetus painottuu alkuopetukseen, sillä vuosiviikkotunneista neljä ovat luokilla 1–2, viisi luokilla 3–6 ja vain kaksi jäisi luokille 7–9.

Opettajien mukaan koko oppiaineen luonne muuttuu, kun opetus siirtyy pitkälti aineenopettajilta luokanopettajien hoidettavaksi.

Myös muotoilualan jatko-opintomahdollisuudet kaventuvat, kun käsityön opiskelu ylimmillä luokilla vähenee.

Tuntijakouudistuksen mukaan myös valinnaisten oppiaineitten tuntien osuus supistuu.
Tosin hallitus lupasi vielä ensi keväänä päättää tarkemmin, että perusopetuksen vähimmäistuntimäärä nousee ja lisäys suunnataan juuri valinnaisuuteen.

Käsityönopettajat toivovat, että alkavassa opetussuunnitelman perusteiden valmistelussa käsityö otettaisiin huomioon.

Myös lukioon käsityö pitäisi saada pakolliseksi aineeksi, järjestöt esittävät. Nyt vain harvoissa lukioissa voi laatia lukiodiplomin käsityöstä.

Lukiouudistuksen on määrä käynnistyä vielä tänä syksynä.
Via HS

Ei kommentteja: